Keksintöjen Viikko - Asenteet uusiksi – lisäpotkua maaseudun robotisaatioon
 
« Edellinen | Seuraava »

Asenteet uusiksi – lisäpotkua maaseudun robotisaatioon

Julkaistu 4.10.2019, päivitetty 1.11.2019
 

Robotti annostelee apteekissa lääkkeitä vanhuksille ja mahdollistaa kotona asumisen entistä pidempään. Näitä esimerkkejä saisi olla maaseudulta enemmänkin, totesivat Keksintöjen Viikon robotiikkapaneelin osanottajat. He toivoivat julkisen sektorin ja yritysten yhteistyötä robotisaation edistämisessä.

 

Robotiikka pitäisi nähdä enemmän mahdollisuutena kuin uhkana. Asennemuutos olikin ensimmäinen asia, jota Keksintöjen Viikon kuusi panelistia peräänkuuluttivat. Moni kun pelkää edelleen, että robotti vie ihmisten työt.

Robotiikka pitäisi nähdä mahdollisuutena ja jatkuvan oppimisen paikkana. Sen ansiosta ihminen voi keskittyä enemmän niihin töihin, joissa ihminen on parhaimmillaan, panelistit totesivat. Se voi myös luoda uusia työpaikkoja ja lisätä tuottavuutta.

Teemasta keskustelivat sairaalapalvelujohtaja Pirjo Grönholm-Paananen Viitasaarelta, Kasvu.io:n toimitusjohtaja Markus Mäntynen, Maria Vuontisvaara MOST Digital Oy:stä, toimitusjohtaja Jarmo Kinnunen Leanel Oy:stä, Antti Alhonen Pulu Robotics Oy:stä sekä Kinnulan kunnanjohtaja Erkki Nikkilä. Paneelin toteutti Jyväskylän ammattikorkeakoulun JAMK:n RoboCountryside-hanke.

Keskustelijat miettivät muun muassa julkisen sektorin ja yritysten roolia robotiikan levittämisessä haja-asutusalueille. Ne nähtiin toisiaan täydentävinä toimijoina.

Julkinen sektori mahdollistaa infran ja yksityinen puoli tuo siihen suolan, tiivisti Maria Vuontisvaara.

Markus Mäntysen mukaan julkisen sektorin on tuettava innovaatiotoimintaa ja pysyteltävä ajan tasalla siitä, missä maailma menee. "Yhteistyö julkisen ja yksityisen sektorin välillä on tärkeää ja Keski-Suomessa erittäin toimivaa", Mäntynen sanoo.

Paremmat robottien rungot Keuruulta kuin Kiinasta

Pirjo Grönholm-Paananen Viitasaarelta korosti, että robotiikka on apuväline ja mahdollistaja monessa asiassa varsinkin sote-alalla. "Robotiikan ansiosta esimerkiksi vanhusten kotona asuminen voi onnistua pidempään kuin ilman sitä", Grönholm-Paananen kertoi.

Toimitusjohtaja Markus Mäntynen kyseenalaisti sitä, että maaseutu olisi pelkkä perässähiihtäjä robotiikka-asioissa. "Esimerkiksi maitotilojen robotit ovat saaneet aikaan sellaisen tuottavuusloikan maataloudessa, että jos saisimme pienenkään osan siitä julkiselle sektorille, niin ei olisi mitään hätää", Mäntynen totesi.

Antti Alhonen huomautti, että robottien valmistaminenkin onnistuu maaseudulla. "Kilpailutimme robottien runkojen valmistajat, ja Keuruulla oli parempi laatu ja halvempi hinta kuin Kiinassa!"

Erkki Nikkilän mukaan robotisaatio voi parhaimmillaan lisätä kansalaisten tasa-arvoa, jos maaseudun asukkaiden palveluntarjonta lisääntyy sen ansiosta.

Pihatyöt, veroilmoitus ja matkalaskut robotille?

Sekä paneelin yleisö että osanottajat kantoivat huolta siitä, että teknologian kehittyminen syö aikaa ihmisten keskinäiseltä kanssakäymiseltä. Jarmo Kinnunen oli yksi monista keskustelijoista, jotka kantoivat huolta siitä, osaavatko tämän päivän nuoret varautua tulevaisuuden työelämän ja robotiikan uusiin osaamisvaatimuksiin.

Koulutusjärjestelmän on vastattava tulevaisuuden haasteisiin, Kinnunen vaati.

Kun panelisteilta kysyttiin, minkä tehtävänsä he itse olisivat valmiita luovuttamaan robotille, vastauksia oli monenlaisia:

Veroilmoituksen ja matkalaskujen tekemisen!

Tekstinkäsittelyn ja puheen tulkinnan.

Autolla ajosta voisin luopua ja käyttää vapautuvan ajan johonkin hyödyllisempään.

Robotti saisi hoitaa siivoamisen puolestani!

Luopuisin mielelläni pihatöistä ja kitkemisestä ja antaisin ne robotille.

 
Päivitetty 1.11.2019

KEKSINTÖJEN VIIKKO

014 577 6200
keksintojenviikko@witas.fi
tilaa uutiskirje
Kehittämisyhtiö Witas Oy

Keksintöjen Viikko on voittoa tavoittelematon tapahtuma, jonka järjestäjinä toimivat Kehittämisyhtiö Witas Oy ja Viitasaaren kaupunki

Facebook-logo, linkki FB-sivulle.      Instagram-logo, linkki IG-tilille.

LinkedIn-logo, linkki LI-sivulle.    Youtube-.ogo, linkki Youtube-tilille.

MISTÄ ON KYSE?

Keksintöjen Viikko -keksintötapahtuman tavoitteena on tasoittaa keksinnön polkua kaupalliseen menestykseen törmäyttämällä uusien keksintöjen ja innovaatioiden omistajat eri alan asiantuntijoiden, potentiaalisten sijoittajien ja asiakkaiden sekä yhteistyökumppaneiden kanssa.
 

Witas Oy logo.

 

Viitasaaren kaupunki logo.