Keksintöjen Viikko - Veikka Gustafsson Keksintöjen Viikolla: Yksin ei ole mahdollista onnistua
 

Veikka Gustafsson Keksintöjen Viikolla: Yksin ei ole mahdollista onnistua

Julkaistu 5.10.2019, päivitetty 29.10.2019
 

Katso Veikan esitys sekä haastattelu Keksintöjen Viikon Youtube-kanavalta! 

 

 

Jokaisella on vuorensa, ja kaikki isot asiat tässä elämässä tehdään yhteistyönä – tavoitteletpa vuorenhuippuja, keksintösi kaupallistamista tai yrityksen menestymistä. Ex-vuorikiipeilijä, yrittäjä Veikka Gustafsson hurmasi Keksintöjen Viikon yleisön vauhdikkaalla esityksellään.

Keksijä tarvitsee aina ympärilleen ihmisiä, jotka näkevät sekä keksinnön hyödyt että sen kaupalliset mahdollisuudet. Verkoston rakentaminen on hänelle yhtä tärkeää kuin yrittäjälle ja vuorikiipeilijällekin, Veikka Gustafsson totesi.

Hän löysi esityksessään huikean määrän yhtäläisyyksiä korkeita huippuja tavoittelevan vuorikiipeilijän ja keksijän ja yrittäjän työskentelystä.

Kun nuorena tein ensimmäisiä Himalajan-reissujani, kuvittelin onnistumisteni johtuvan siitä, että olen niin kova kaveri ja treenannut paljon. Aika nopeasti huomasin, että kyse olikin hyvästä porukasta, Gustafsson totesi.

Parikymmentä vuotta kiipeilijänä työskenneltyään hän oppikin paljon siitä, miten syntyy hyvää yhteistyötä, jonka avulla voi saavuttaa itselleen tärkeitä asioita. "Siitä on tullut minulle tärkeä oppi, kun olen viime vuosikymmenet työskennellyt yrittäjänä."

Jatkuva kehittyminen on paras suoja keksinnölle

Joka kerta kun Gustafsson lähti huippuja tavoittelemaan, hänen piti aloittaa homma rahoituksen eli sponsorien hankkimisesta.

Ennen reissuun lähtöä kaupallistamistyötä tehtiin vuosi, jotta saatiin rahat kokoon. Oli kuitenkin aika ahdistavaa, kun tajusin, että kaikki ne firmat, joista kävin rahaa pyytämässä, eivät halunneet antaa sitä minulle. Sama tilanne on usein keksijöillä ja yrittäjillä.

Joka kerta sponsoreita hankittaessa hänellä piti olla uusi suunnitelma, joka ei saanut olla edellisen kaltainen vaan sen piti sisältää jotakin ennen näkemätöntä. Sama kaupallistamisen kaari koskee Gustafssonin mukaan myös yrityksiä: ensin kehitetään, sitten kaupallistetaan ja sen jälkeen kehitetään lisää ja uutta ja entistä parempaa.

Tämä liittyy myös keksintöihin, joissa patentit ja muu suojaus on tärkeää. Yksi parhaita keksinnön suojauskeinoja on jatkuva kehittyminen.

Jos joku haluaa kopioida sitä, mitä yritykseni tekee tänään, niin siitä vaan. Kun hän saa sen vuoden kuluttua toimimaan, minä olen kehittänyt jo jotakin uutta ja hänen kopioimansa juttu on jo vanha. Koskaan ei pidä ajatella, että keksintöni tai liikeideani on niin hyvä, että se toimii tällaisena ja muuttumattomana jatkuvasti.

Kaupallistajan ei kannata olla vaatimaton

Gustafsson kuvaili elävästi kuvien avulla omia huippujenvalloitusreissujaan. Kaikki ne vaativat tarkkaa suunnittelua, kovaa ja monipuolista osaamista, kokemusta, taitoa, sitkeyttä, positiivisuutta – ja oikeaa asennetta. Niihin kaikkiin hän kiinnittää huomiota myös sijoittajana ja joukkorahoitusyhtiön päätöksentekijänä.

Kaupallistamisprosessissakin varsinkin asenteella on suuri merkitys. Ei kannata olla vaatimaton suomalainen, jos haluaa kaupallistaa ja saada ideansa läpi. Meidän tiimimme lähti aina kiipeämään huipulle ja valmistautui nimenomaan huipun valloitukseen. Emme ajatelleet, että teemme parhaamme ja katsomme, mihin se riittää. Asenne on valinta, ja se valinta pitää tehdä.

Gustafsson kannusti myös pyytämään apua ja neuvoja, kun ongelmia tulee eteen. "Jos en pysty tarvittaessa pyytämään apua, minulla voi olla kohta paljon suurempi ongelma. Tosiasioiden tunnustaminen on rohkeutta – niin kiipeilyssä, yrittämisessä kuin kaupallistamisessakin. Ja joskus rohkeutta voi olla se, että huonolla säällä jäädään viikoksi leiriin odottamaan, milloin sää paranee ja voidaan taas jatkaa."

Kun olet huipulla, olet vaarallisilla vesillä

Gustafsson on tyytyväinen, että tuli tehneeksi 20 vuotta vuorikiipeilijän työtä. "Tulin asuneeksi kaikkiaan seitsemän ja puoli vuotta teltassa – ja siitä pystyn antamaan paljon hyviä vinkkejä."

Nyt hän toimii hyvin monipuolisena yrittäjänä ja on mukana myös Pohjoismaiden suurimmassa joukkorahoitusyhtiössä. Halonhakkaajaksikin itseään tituleeraava puiden tekemiseen hurahtanut seikkailija muistutti myös, että huipulle pääsy ei ole homman loppu eikä ylin päämäärä.

Silloin kun koetaan, että ollaan huipulla ja tulee menestystä, yrittäjä, keksijä ja kiipeilijä on vaarallisimmilla vesillä. Uhkana on kadottaa uteliaisuus ja halu kehittyä.

 
Päivitetty 29.10.2019

KEKSINTÖJEN VIIKKO

014 577 6200
keksintojenviikko@witas.fi
tilaa uutiskirje
Kehittämisyhtiö Witas Oy

Keksintöjen Viikko on voittoa tavoittelematon tapahtuma, jonka järjestäjinä toimivat Kehittämisyhtiö Witas Oy ja Viitasaaren kaupunki

Facebook-logo, linkki FB-sivulle.      Instagram-logo, linkki IG-tilille.

LinkedIn-logo, linkki LI-sivulle.    Youtube-.ogo, linkki Youtube-tilille.

MISTÄ ON KYSE?

Keksintöjen Viikko -keksintötapahtuman tavoitteena on tasoittaa keksinnön polkua kaupalliseen menestykseen törmäyttämällä uusien keksintöjen ja innovaatioiden omistajat eri alan asiantuntijoiden, potentiaalisten sijoittajien ja asiakkaiden sekä yhteistyökumppaneiden kanssa.
 

Witas Oy logo.

 

Viitasaaren kaupunki logo.