Keksintöjen Viikko - Käänteentekevä käynti Viitasaaren Keksintöjen Viikko -tapahtumassa johti ahaa-elämykseen
 
Ajastettu

Käänteentekevä käynti Viitasaaren Keksintöjen Viikko -tapahtumassa johti ahaa-elämykseen

Julkaistu 21.7.2020
Näkyvissä 21.7.2020 alkaen
 

Niilo Kalsi sai vuosi sitten Keksintöjen Viikolta ratkaisevaa kannustusta ja ahaa-elämyksen yritystoimintaansa. Nyt Iisveden veistämö tavoittelee kansainvälisiä areenoja ja on mukana myös virtuaalisessa Keksintöjen Viikko XR:ssä syksyllä 2020.

Kun suonenjokelainen Niilo Kalsi opiskeli eläkevuosinaan puuveneveiston artesaaniksi ja nikkaroi lapsenlapsilleen jakkaroita, hän ei arvannut, mitä vielä edestään löytää. Jakkaroita tehdessään hän tuli hyödyntäneeksi puutavarasta 94 prosenttia ja onnistui kokoamaan ne palasista ilman ruuveja tai nauloja.

– Kävin paikallisen kehitysyhtiön puheilla, ja selvitin patentointimahdollisuuksia. Pitihän siinä yrityskin perustaa, ja vuosi sitten keväällä syntyi Iisveden veistämö. En kuitenkaan ollut silloin ihan vakuuttunut siitä, miten tosissani alan yrittää, pitkän työuran yhdyskuntasuunnittelijana tehnyt Kalsi toteaa.

Ratkaisevalla epäröinnin hetkellä Kalsiin otti yhteyttä yritysneuvoja Lasse Lyijynen Viitasaaren Keksintöjen Viikko -tapahtumasta.

– Lyijynen kertoi, että tapahtumassa voisin saada sparrausta asiantuntijoilta. Tuotteeni oli patentointivaiheessa, joten en saanut sitä mukaani. Päätin kuitenkin lähteä itse Viitasaarelle. Siellä tapasin niin rahoituksen kuin IPR-alankin ammattilaisia samoin kuin Keski-Suomen hallitusammattilaisten edustajia, Kalsi kertoo.

Apua löytyy, kun sitä uskaltaa pyytää

Viitasaarelle lähtiessään Kalsi poti sitä, että hänellä ei ole yrittäjyyskokemusta. Keksintöjen Viikolla syntyi idea oman neuvonantajaringin kokoamisesta.

– Sain todella hyviä vinkkejä, ja päätin perustaa oman advisory boardin tukemaan yrityistoimintani alkutaivalta. Messujen jälkeen soittelin todella kovan luokan ammattilaisille ja kyselin heitä neuvonantajarinkiini. Kymmenkunta eri alojen toimitusjohtajaa eri puolilta Suomea lähti mukaan mentoroimaan palkatta.

Silloin Kalsi tajusi, että hänen yritysideassaan on oltava järkeä, kun toimitusjohtajat innostuvat siitä näin kovasti. Kaiken kaikkiaan hän sai Keksintöjen Viikon aikana niin hyvää palautetta, että siitä tuli tärkeä käännekohta hänen yrittäjän-urallaan.

– Kävin Viitasaarella juuri oikeaan aikaan ja tapasin juuri oikeat henkilöt. Messuilla oli rento meininki ja mukava tunnelma, ja Lasse Lyijynen ohjasi minut hyvien asiantuntijoiden puheille. Myös professori Pekka Neittaanmäen kiinnostava alustus tekoälystä jäi siltä reissulta mieleeni, Kalsi muistelee.

Hän sanoo olevansa Keksintöjen Viikolle kiitollinen erityisesti siitä, että siellä kannustettiin kysymään neuvoja.

– Tärkein oppini sieltä oli, että apua pitää uskaltaa pyytää. Sitä nimittäin löytyy, kun sitä pyytää.

Virtuaalitapahtuma on oppimisen paikka

Niilo Kalsi perusti Iisveden veistämön helmikuussa 2019. Saman vuoden lokakuussa hän osallistui Viitasaarella Keksintöjen Viikko -tapahtumaan.

Helmikuussa 2020 Kalsi sai päätökseen tuotesuojausprosessin, ja syksyllä 2020 Opilion-sarjan ekologiset designhuonekalut – jakkarat ja pöydät – julkistetaan ja esitellään sisustusalan Habitare-messuilla Helsingissä. Silloin avataan myös verkkokauppa, ja syksyn aikana mallisto laajenee kokonaiseksi kalustesarjaksi. Vuoden 2021 alussa vuorossa ovat Tukholman designmessut.

Veistämö on jo valittu myös Pohjois-Savon lupaavimpien kasvuyritysten joukkoon.

– Asiat ovat loksahdelleet paikoilleen vähän kuin itsestään, vaikka työtä on valtavasti. Veistämö valittiin valtakunnalliseen Kasvu Openiin viiden muun pohjoissavolaisen yrityksen kanssa, ja erilaisia pitchaustilaisuuksia on ollut paljon.

Koska Kalsin aiemmat kokemukset Keksintöjen Viikolta ovat niin hyviä, Iisveden veistämö Oy tulee mukaan myös ensi syksyn virtuaalitapahtumaan Keksintöjen Viikko XR:ään.

– Esittelemme siellä tuotteitamme. Virtuaalisuus on tulevaisuutta, ja tuollainen tapahtuma on meille hyvä oppimisen paikka. Siihen sisältyy huikeita mahdollisuuksia, voihan siellä päästä tapaamaan esimerkiksi aivan eri puolilta maailmaa tulevia ihmisiä, parhaillaan kansainvälistymistä kaavaileva Kalsi toteaa.

 
Päivitetty 19.10.2020

KEKSINTÖJEN VIIKKO

014 577 6200
keksintojenviikko@witas.fi
tilaa uutiskirje
Kehittämisyhtiö Witas Oy

Keksintöjen Viikko on voittoa tavoittelematon tapahtuma, jonka järjestäjinä toimivat Kehittämisyhtiö Witas Oy ja Viitasaaren kaupunki

Facebook-logo, linkki FB-sivulle.      Instagram-logo, linkki IG-tilille.

LinkedIn-logo, linkki LI-sivulle.    Youtube-.ogo, linkki Youtube-tilille.

MISTÄ ON KYSE?

Keksintöjen Viikko -keksintötapahtuman tavoitteena on tasoittaa keksinnön polkua kaupalliseen menestykseen törmäyttämällä uusien keksintöjen ja innovaatioiden omistajat eri alan asiantuntijoiden, potentiaalisten sijoittajien ja asiakkaiden sekä yhteistyökumppaneiden kanssa.
 

Witas Oy logo.

 

Viitasaaren kaupunki logo.