Sulje | Tulosta
Tämä sivu on tulostettu: https://www.keksintojenviikko.fi/

Etusivu > Tutustu tapahtumaan > Keksi-kuulumisia > Pieni on kaunista - ja siitä voi kasvaa suurta

Pieni on kaunista - ja siitä voi kasvaa suurta

29.6.2018

Mirja Arkimaa

Mirja Arkimaa, Witas Oy:n toimitusjohtaja 2014-2018

Samaan aikaan, kun me Kehittämisyhtiö Witaksessa laskeudumme lomakauteen, me varmistamme, että syksyä varten on tärkeimmät valmistelut tehty. Tärkeimpiin kuuluu lokakuun alussa pidettävä Keksintöjen Viikko.

Tapahtuma on kasvanut 12 vuoden aikana merkittäväksi innovaatiotoiminnan moottoriksi. Alkuvuosina epäilijöitä riitti, mutta toisin on nyt. Hyviä kokemuksia saaneet yrittäjät tulevat sinne aina uudelleen, samoin monet näytteilleasettajat, yhteistyökumppaneiden etsijät, rahoittajat ja isojen yritysten ”agentit”.

Tarkoitus on, että kuka tahansa hyvän tuote- tai palveluidean keksijä voi käydä testaamassa Keksintöjen Viikolla ideaansa. Näin ovat tehneet jo sadat yritysaihion hautojat. He ovat varanneet tapahtumasta pöytäpaikan, keskustelleet kahden päivän ajan messuvieraiden kanssa ja lähteneet paluumatkalle mukanaan monta arvokasta kehittämisideaa.

Esimerkiksi yrittäjä Visa Törmälä kuvasi viime vuoden käyntiään yritysideansa koeponnistukseksi. Yrittäminen sai tapahtumasta lisäpotkun, joka antoi vauhtia jatkokehittelyille. Sieltä löytyi myös hyvä yhteistyökumppani. Yrittäjä Tero Hämäläinen taas kertoi saaneensa muun muassa 15 hyvää kontaktia ja kolme uutta asiakasta.

Tämä osoittaa, että olemme onnistuneet. Emme ole tavoitelleet Slushin kaltaista megailmiötä, vaan kyse on ruohonjuuritason valtakunnallisesta tapahtumasta. Ja juuri siinä on vahvuutemme. Samalla olemme todistaneet, miten paljon aivan tästä läheltäkin löytyy ideoita ja yritteliäisyyttä.

Matala kynnys ja maksuton pääsy

Haluamme antaa myös alueemme nuorille viestin, että tukea on saatavilla monenlaisiin tulevaisuudensuunnitelmiin ja että omia ideoita kannattaa edistää rohkeasti. Tulevana syksynä mukana ovatkin lähikuntien yläasteet ja lukiot toivottavasti entistä laajemmin, sillä yksi uutuuksistamme on tapahtumaan kytkeytyvä nuorten keksintötyöpaja.

Itselleni on ollut tärkeää kehittää tapahtumaa yhä avoimemmaksi. Maksuton sisäänpääsy, matala osallistumiskynnys ja kiinnostavat kohtaamiset ja puheenvuorot voivat houkutella mukaan nekin, jotka eivät vielä tunne tapahtumaa.

Koskaan ei nimittäin voi tietää, kenen kanssa keskusteleminen on oman tulevaisuuden kannalta ratkaisevaa. Olen saanut todistaa Keksintöjen Viikolla niin monta ahaa-elämyksiä tuottanutta kohtaamista, että haluan yhä uudelleen muistuttaa erilaisten törmäyttämisten merkityksestä. Avoimin mielin tapahtumaan tuleva kävijä saattaa löytää sieltä paljon enemmän kuin tuli hakemaan.

Joku on löytänyt omalle yritykselleen hyvän alihankkijan tai tärkeän palvelun, jota pystyy hyödyntämään. Joku toinen on päässyt siellä hyvän työntekijän jäljille, kolmas saanut rahoittajan tuoteidealleen tai jopa yhtiökumppanin.

Kaikkiin näihin löytöihin liittyy hienoja tarinoita. Ne ovat yksittäisten ihmisten kannalta niin arvokkaita, että me tapahtuman rakentajat saamme niistä motivaatiota järjestämiseen vuodesta toiseen.

Näin pidämme maaseutua elävänä

Hienoa on sekin, että meidän on helppo löytää kiinnostavia esiintyjiä. Tänä vuonna avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja vastasi pyyntöömme empimättä, ja odotettavissa on varmasti inspiroiva puheenvuoro. Kiinnostusta on jo herättänyt myös Varusteleka-verkkokaupan perustajan Valtteri Lindholmin tuleva esiintyminen.

Yksi yleisön suosikeista, pitchaus- eli myyntipuhevalmennus, on tänä vuonna jo kolmatta kertaa.

Tapahtuma ei siis ole ajan saatossa suinkaan hiipunut, vaan se on ollut eri vuosina eri pituinen ja pystynyt jatkuvasti uusiutumaan.

Erityisen ylpeä olen meidän omasta Witaksen porukastamme, joka vastaa järjestelyistä muiden töidensä ohella tiukassa aikataulupaineessa. Mitä lähemmäksi H-hetki tulee, sitä enemmän järjestäjille tuntuu kertyvän virtaa. Onhan tämä tapahtuma, jota muilla ei ole ja josta meidät tunnetaan kauempanakin.

Näin myös voimme osaltamme pitää maaseutua elävänä ja kannustaa täällä yrittämiseen. Avaamme uusia mahdollisuuksia ja tuemme ideoiden jalostamista. Kaikki hyvä ei valu suuriin kasvukeskuksiin, kun kehitämme yhdessä oman alueemme tulevaisuutta.

Kirjoittaja Mirja Arkimaa toimi Kehittämisyhtiö Witas Oy:n toimitusjohtajana vuosina 2014-2018.