Keksintöjen Viikko - Esko Valtaoja: Keksinnöt luovat parempaa maailmaa
 

Esko Valtaoja: Keksinnöt luovat parempaa maailmaa

Julkaistu 5.10.2018
 
Mikä on kaikkien aikojen paras suomalainen keksintö?
Tähän kysymykseen Esko Valtaojalla on selkeä vastaus:
kaikille kuuluva peruskoulutus.

Talouskasvu ja parempi maailma eivät synny pelkästään kovalla työllä ja riskinotolla, vaan innovaatioita ja keksintöjä tekemällä. Tämän viestin toi emeritusprofessori Esko Valtaoja Viitasaaren Keksintöjen Viikko -tapahtumaan.

Tänään perjantaina avatun Keksintöjen Viikko -tapahtuman pääpuhuja, avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja sekä innostuu että tulistuu, kun tulee puhe Suomesta keksintömaana.

”Kyllä Suomessa ideoita riittää, mutta ongelma on siinä, että meidän itse valitsemamme poliitikot ja päättäjät eivät tue tiedettä, teknologiaa ja innovaatioiden kehittämistä. Korkeimmasta tutkimuksesta ja opetuksesta niin korkeakouluissa kuin toisella asteellakin on leikattu liikaa. Siksi tuotekehityksemme on vapaassa pudotuksessa”, Valtaoja sanoo.

Vaikka maailma ensi katsomalta näyttää valmiilta, paljon on vielä keksimättä.

”Kaikki on vielä keksimättä! Helposti ajattelemme, että maailma on valmis. Maailma muuttuu todella nopeasti, ja uudet keksinnöt solahtavat meidän maailmaamme niin, että tuskin huomaamme niitä. Keksijöitä todella tarvitaan edelleen, koska menossa on neljäs teollinen vallankumous. Siinä niin tekoälyn kuin nanoteknologian ja digitalisaationkin ympärille syntyy jatkuvasti uutta.”

Valtaoja kuvaa uuden keksimisen tarvetta viittaamalla umpisuomalaiseen suo, kuokka ja Jussi -vertaukseen.

”Jos kuokka ei olisi korvautunut Zetorilla ja Ponssella, Jussi olisi kuokkansa kanssa suolla vieläkin. Nyt pitää keksiä uudet koneet ja menetelmät.”

Laiskuus tuottaa edistystä

Valtaoja kehottaa unohtamaan talousviisaiden esittämät maailman ja Suomen pelastamisen reseptit, joista yleisimmät kuuluvat: talouskasvua luo vain kova työ ja riskinotto ja tuottavuuden nostaminen.

”Keksinnöt ja innovaatiot ovat se, joka luo kasvua ja parempaa maailmaa. Tieteiskirjailija Robert Heinlein on sanonut sen terävästi: edistys lähtee laiskoista ihmisistä, jotka koettavat löytää helpomman tavan tehdä asioita. Me tarvitsemme uusia keinoja, ideoita, keksintöjä ja oivalluksia.”

Valtaoja muistuttaa viisaudesta, joka piilee sanonnassa: Konstit on monet, sanoi akka kun kissalla pöytää pyyhki.

”Jos kissaan on pakko turvautua, sen jälkeen keksitään varmasti uusi pyyhkimistapa. Tämä asenne on se, joka synnyttää kasvua.”

Tuplahaaste täytettävänä

Tänä päivänä ei Valtaojan mukaan riitä, että meillä on uusia keksintöjä ja härpäkkeitä. Meidän on myös mietittävä, miten me niitä käytämme. Innovaatioissa on otettava yhä enemmän huomioon maapallon pelastaminen.

”Yrityksen ainoa tehtävä ei ole tuottaa omistajalleen voittoa. Yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa ihmiskunnalle voittoa. Tätä meidän on mietittävä myös Oy Suomi Ab:nä ja Oy Ihmiskunta Ab:nä.”

Keksintöjen Viikolla kiertelevälle yleisölle ja siellä oleville näytteilleasettajille Valtaoja heittää haasteen:

”Kysykää keksintöjen ääressä itseltänne: edistääkö tämä sitä tuplahaastetta, johon meidän on pakko vastata. Edistääkö tämä ihmisen pelastamista ja maailman pelastamista?”

 

 
Päivitetty 5.10.2018

KEKSINTÖJEN VIIKKO

014 577 6200
keksintojenviikko@witas.fi
tilaa uutiskirje
Kehittämisyhtiö Witas Oy

Keksintöjen Viikko on voittoa tavoittelematon tapahtuma, jonka järjestäjinä toimivat Kehittämisyhtiö Witas Oy ja Viitasaaren kaupunki

Facebook-logo, linkki FB-sivulle.      Instagram-logo, linkki IG-tilille.

LinkedIn-logo, linkki LI-sivulle.    Youtube-.ogo, linkki Youtube-tilille.

MISTÄ ON KYSE?

Keksintöjen Viikko -keksintötapahtuman tavoitteena on tasoittaa keksinnön polkua kaupalliseen menestykseen törmäyttämällä uusien keksintöjen ja innovaatioiden omistajat eri alan asiantuntijoiden, potentiaalisten sijoittajien ja asiakkaiden sekä yhteistyökumppaneiden kanssa.
 

Witas Oy logo.

 

Viitasaaren kaupunki logo.