Keksintöjen Viikko - Kuinka mikro- ja pk-yritykset voivat hyödyntää robotiikkaa ja mitä mahdollisuuksia se tuo
 

Kuinka mikro- ja pk-yritykset voivat hyödyntää robotiikkaa ja mitä mahdollisuuksia se tuo

Julkaistu 20.9.2019
 
kuva: Mikko Vähäniitty/JAMK

Robotiikkaa on perinteisesti hyödynnetty teollisuudessa ja erityisesti isommissa yrityksissä. Nykyään robotti voi kuitenkin löytyä jo pienemmästäkin yrityksestä eikä ainoastaan teollisuuden puolelta.

Robotiikan pelätään vievän työt…tämä on ensimmäinen asia, joka useasti nousee esille, kun puhe kääntyy robotiikkaan. Toinen näkökulma kuitenkin on, että robotti vapauttaa työntekijän aikaa oikeanlaiseen tehtävään ja jopa luo uusia työpaikkoja sekä lisää tuottavuutta.


Mitä mahdollisuuksia robotiikka tarjoaa mikro- ja pk-yrityksille?

Puettavan eksoskeletonin eli ulkoisen tukirangan avulla työkuormitusta voidaan pienentää ja sairauspoissaoloja vähentää. Ohjelmistorobotit automatisoivat esimerkiksi talouspalveluiden yksinkertaisia toistotehtäviä. Teollisuusrobotti voi hitsata sarjatuotantokappaleita vuorokaudesta toiseen väsymättä. Mobiilirobotti liikkuu itsenäisesti tehdashallissa ja kuljettaa tarvittavia osia tai työvälineitä sinne missä niitä milloinkin tarvitaan. Sosiaali- ja terveyspalveluissa etäpalvelut mahdollistavat aivan uudenlaisen palvelutuotannot syrjäisimmillekin seuduille. Maataloudessa dronen avulla voidaan kartoittaa metsien tilaa ja lypsyrobotti puolestaan toimii navetassa maidontuotannossa. Esimerkkejä on monia ja vain mielikuvitus rajana.

Voisiko esimerkiksi tulevaisuuden taksi- tai koulukyyti järjestyä itsenäisesti ajavalla ajoneuvolla? Saadaanko tuotteiden valmistusta lisättyä paikallisesti robottien avulla? Pystytäänkö vaarallisia työtehtäviä korvaamaan robottien tekemillä toimenpiteillä. Aivan varmasti. Robotiikka mahdollistaa kilpailukyvyn ja tuottavuuden lisäämisen alati kasvavilla markkinoilla. Jopa kansainvälisellä tasolla.

Tule tutustumaan robotiikan mahdollisuuksiin ja kysymään lisää JAMK:n Robotics Centerin esittelypisteellä robotiikkahankkeiden esittäytyessä Keksintöjen viikolla 2019. Mukana esittelyissä mm. RoboCountryside, Robots On Road ja Robotti Tuli Töihin -hankkeet. Paikan päällä pääset tutustumaan mm. mobiilirobottiin, käsivarsirobottiin, puettavaan robotiikkaan, etäläsnäolorobotteihin, droneen sekä lisättyyn todellisuuteen.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu mukana Keksintöjen Viikolla 4.-5.10.2019 Viitasaari Areenalla (Urheilutie 9).

 

 

 

 
Päivitetty 20.9.2019

KEKSINTÖJEN VIIKKO

014 577 6200
keksintojenviikko@witas.fi
tilaa uutiskirje
Kehittämisyhtiö Witas Oy

Keksintöjen Viikko on voittoa tavoittelematon tapahtuma, jonka järjestäjinä toimivat Kehittämisyhtiö Witas Oy ja Viitasaaren kaupunki

Facebook-logo, linkki FB-sivulle.      Instagram-logo, linkki IG-tilille.

LinkedIn-logo, linkki LI-sivulle.    Youtube-.ogo, linkki Youtube-tilille.

MISTÄ ON KYSE?

Keksintöjen Viikko -keksintötapahtuman tavoitteena on tasoittaa keksinnön polkua kaupalliseen menestykseen törmäyttämällä uusien keksintöjen ja innovaatioiden omistajat eri alan asiantuntijoiden, potentiaalisten sijoittajien ja asiakkaiden sekä yhteistyökumppaneiden kanssa.
 

Witas Oy logo.

 

Viitasaaren kaupunki logo.