Keksintöjen Viikko - Robotit elämässämme - millaista elämämme on robottien kanssa tällä hetkellä ja tulevaisuudessa
 

Robotit elämässämme - millaista elämämme on robottien kanssa tällä hetkellä ja tulevaisuudessa

Julkaistu 27.9.2019
 
Kuva: Mikko Vähäniitty/JAMK

Robotiikkaa on ollut teollisuuden käytössä jo vuosikymmeniä. Muilla aloilla robotit vasta tekevät tuloaan, mutta rohkaisevaa näyttöä niiden hyödyistä on jo saatu.

Kuka olisi voinut ajatella muutama vuosikymmen sitten, että vuonna 2020 tekoälyä hyödynnetään terveydenhuollon palveluissa sekä pankin sijoitusneuvojana? On mahdollista, että palvelun tarvitsija kohtaakin ennen ihmistä tekoälysovelluksen tai chattibotin, joka pyrkii löytämään ratkaisun asiakkaan ongelmaan. Itsenäisesti ajavia autonomisia ajoneuvoja testaillaan eri puolilla maailmaa.

Joidenkin arvioiden mukaan jopa tämän päivän lapset eivät tule tulevaisuudessa koskaan tarvitsemaan ajokorttia vaan ajoneuvo liikkuu itsenäisesti. Sosiaaliset robotit puolestaan tuovat turvaa yksinäisille vanhuksille ja mahdollistavat palveluntarjonnan syrjäseuduille etäyhteydellä. Myös kodin turvallisuutta voidaan lisätä monella tavoin robottien avulla.

Maailmalta löytyy valtioita, joissa on laadittu robotiikkastrategiat. Eräiden arvioiden mukaan Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa on robotti, joka taloudessa muutaman vuoden sisällä. Suomessa Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka -ohjelma tukee ja vauhdittaa tekoälyn ja robotiikan hyödyntämistä. Keski-Suomessakin on robotiikkaa viety eteenpäin.

Millaista elämä on sitten 50 tai 100 vuoden päästä? Teknologia kehittyy ja ihmisille jää aikaa sosiaaliseen vuorovaikutukseen entistä enemmän. Ehkäpä olemme valmiita jopa maksamaan lisää siitä, että saamme ihmisen tuottamaa palvelua. Vaikka robotiikan pelätäänkin vievän työpaikkoja, niin samalla se myös luo uusia ja toimii mahdollistajana.

Kiinnostuitko aiheesta? Tule tutustumaan robotiikan mahdollisuuksiin ja kysymään lisää JAMK Robotics Centerin esittelypisteellä robotiikkahankkeiden esittäytyessä Keksintöjen viikolla 4.-5.10.2019 Viitasaari Areenalla. Mukana esittelyissä mm. RoboCountryside, Robots On Road ja Robotti Tuli Töihin -hankkeet. Paikan päällä pääset tutustumaan mm. mobiilirobottiin, käsivarsirobottiin, puettavaan robotiikkaan, etäläsnäolorobotteihin, droneen sekä lisättyyn todellisuuteen. 

 
Päivitetty 27.9.2019

KEKSINTÖJEN VIIKKO

014 577 6200
keksintojenviikko@witas.fi
tilaa uutiskirje
Kehittämisyhtiö Witas Oy

Keksintöjen Viikko on voittoa tavoittelematon tapahtuma, jonka järjestäjinä toimivat Kehittämisyhtiö Witas Oy ja Viitasaaren kaupunki

Facebook-logo, linkki FB-sivulle.      Instagram-logo, linkki IG-tilille.

LinkedIn-logo, linkki LI-sivulle.    Youtube-.ogo, linkki Youtube-tilille.

MISTÄ ON KYSE?

Keksintöjen Viikko -keksintötapahtuman tavoitteena on tasoittaa keksinnön polkua kaupalliseen menestykseen törmäyttämällä uusien keksintöjen ja innovaatioiden omistajat eri alan asiantuntijoiden, potentiaalisten sijoittajien ja asiakkaiden sekä yhteistyökumppaneiden kanssa.
 

Witas Oy logo.

 

Viitasaaren kaupunki logo.