Keksintöjen Viikko - Kertakeikautus laajennettuun todellisuuteen
 
Ajastettu

Kertakeikautus laajennettuun todellisuuteen

 

4.8.2020

Tapani Laitinen 

Meillä Kehittämisyhtiö Witaksella aloitettiin Keksintöjen Viikko -tapahtuman suunnittelu perinteiseen tapaan tämän vuoden alussa. Syksyn messut vaativat pitkäjänteistä valmistelua ja ison tiimin yhteistyötä. Kunnes tuli korona. Tajusimme, että lokakuu on niin kaukana, ettei kukaan pysty ennustamaan, onko epidemia varmasti silloin ohi ja voidaanko livemessut järjestää. 

Pienen pähkäilyn jälkeen innostuimme porukalla siitä, että keikautamme Keksintöjen Viikon kerralla interaktiiviseen virtuaalimaailmaan. Enää lomien jälkeen emme sitä ehtisi tehdä, joten teimme sen heti alkukesästä. Kun Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poke lupautui yhteistyökumppaniksemme ja messujen tekniseksi toteuttajaksi, tiesimme, että tämä on ainoa oikea ratkaisu.

Ilman koronaa emme olisi päätyneet järjestämään laajennetun todellisuuden Keksintöjen Viikko XR:ää. Tuskin olisimme ajatelleet koko asiaa tai uskaltaneet. Nyt pienen pakon edessä punnitsimme, että mieluummin uudistumme kunnolla kuin otamme riskin, että tapahtuma peruuntuu. Tässä vaihtoehdossa voittavat kaikki: yleisö, näytteilleasettajat, keksijät, yhteistyökumppanit – ja me itse.

Tästä päätöksestä alkoi myös meidän järjestäjien oma oppimispolku.

Uusi, hieno oppimiskokemus

Koska Witas on kehittämisyhtiö, meidän velvollisuutemme on kehittää ja kehittyä. Meidän, jos kenen, toimintaan kuuluu edelläkävijyys ja uuden kokeileminen. Siksikin olen tyytyväinen, että teimme yhdessä näin käänteentekevän uudistamispäätöksen.

Teknisen toteuttajan Poken kanssa olemme palaveeranneet ahkerasti, ja uusia kysymyksiä herää meillä kaikilla joka päivä: Onnistuuko pitchauskisa tällä kertaa? Voiko yleisö tulla näytteilleasettajan ständille juttelemaan keksinnöstä? Saako keksijä apua asiantuntijoilta entiseen tapaan?

Kyllä, kyllä ja kyllä. Kaikki, mitä olemme tarjonneet aiemmin, tarjotaan myös nyt – ja paljon muuta sen lisäksi. Niin messukävijöille kuin meille järjestäjille, yrityksille ja yhteistyökumppaneillemmekin on tarjolla uusi oppimiskokemus sen lisäksi, että tapahtuman sisältö ja anti on monipuolinen.

Itsekin olen jo luonut elämäni ensimmäisen avattaren, ja sehän onnistui yllättävän helposti. Myönnän, että jouduin samalla ylittämään monta omaa ennakkoluuloani ja astumaan suureen ja pelottavaankin tuntemattomaan. Mutta nyt on sankariolo: ei se niin vaikeaa ollutkaan.

Myös Witaksen porukasta saan olla ylpeä joka päivä. Tiimimme ei jäänyt jahkailemaan, vaan puskee kohti uutta sellaisella virtuaalivaihteella, josta meillä kenelläkään ei aiemmin ollut aavistustakaan. 

Ekoteko omalla kotisohvalla 

Keksijöille ja yrityksille uusi Keksintöjen Viikko XR avaa hienon uuden mahdollisuuden. Digitaalisen messuosaston luominen yhdessä Witaksen ja Poken kanssa antaa paljon tietoja ja taitoja, joille varmasti on käyttöä myös jatkossa. 

Yleisöä on mahdollista saada messuille parhaimmillaan maailmanlaajuisesti. Mitkään koronarajoitukset eivät virtuaalimaailmassa päde, vaan messukäytävillä voimme kommunikoida niin viitasaarelaisten kuin japanilaisten tai yhdysvaltalaistenkin kanssa. 

Jotta tämä onnistuu, tarjoamme mahdollisimman selkeät ja tarkat ohjeet messuille kirjautumiseen ja siellä liikkumiseen. Se ei saa olla este, että asia on entuudestaan outo. Siitä voi nyt tulla hyvinkin tuttu. 

Jo vuosien ajan hyvä yhteistyökumppanimme messujen järjestämisessä on ollut Viitasaaren kaupunki. Näin hieno uudistus on myös koko alueen vetovoiman kannalta tärkeä ja antaa signaalin, että emme suostu perässähiihtäjiksi.

Samalla kannamme vastuumme ympäristöstä, kun messuille tuleminen ei vaadi ajamista eikä lentämistä. Sinne pääsee kuka tahansa mukavasti kotisohvalta. Askel kohti laajennettua todellisuutta ei ole teknologia-alan ammattilaisten yksinoikeus. Se on meille jokaiselle tärkeämpi kuin ehkä vielä ymmärrämmekään. Mitä paremmin tutustumme siihen nyt, sitä enemmän saamme siitä tulevaisuudessa. 

Tapaamisiin 2.-3.10.2020 Keksintöjen Viikko XR:ssä! 

Kirjoittaja Tapani Laitinen on Kehittämisyhtiö Witas Oy:n toimitusjohtaja.

 
Päivitetty 1.7.2020

KEKSINTÖJEN VIIKKO

014 577 6200
keksintojenviikko@witas.fi
tilaa uutiskirje
Kehittämisyhtiö Witas Oy

Keksintöjen Viikko on voittoa tavoittelematon tapahtuma, jonka järjestäjinä toimivat Kehittämisyhtiö Witas Oy ja Viitasaaren kaupunki

Facebook-logo, linkki FB-sivulle.      Instagram-logo, linkki IG-tilille.

LinkedIn-logo, linkki LI-sivulle.    Youtube-.ogo, linkki Youtube-tilille.

MISTÄ ON KYSE?

Keksintöjen Viikko -keksintötapahtuman tavoitteena on tasoittaa keksinnön polkua kaupalliseen menestykseen törmäyttämällä uusien keksintöjen ja innovaatioiden omistajat eri alan asiantuntijoiden, potentiaalisten sijoittajien ja asiakkaiden sekä yhteistyökumppaneiden kanssa.
 

Witas Oy logo.

 

Viitasaaren kaupunki logo.