Keksintöjen Viikko - Viitasaaren kautta maailmalle
 

Viitasaaren kautta maailmalle

 
Janne Honkala Keksintöjen Viikolla 2017
Janne Honkala Keksintöjen Viikolla 2017

Janne Honkala on juuri käynyt Berliinissä pystyttämässä yrityksensä Aalto Haitekin rakenteita Wild Wild Wood -näyttelyyn. Ovet maailmalle ovat avautuneet sen jälkeen, kun Honkala seisoi Keksintöjen Viikolla uuden yrityksensä ständillä ja mietti, uskooko tähän kukaan muu kuin hän itse.

Yrittäjä, toimitusjohtaja Janne Honkala on nyt kysytty mies. LinkedIn-verkostoitumispyyntöjä ja puheluja kilahtelee päivittäin eri puolilta maailmaa, ja kyselyjä tulee milloin Aasiasta, milloin Keski-Euroopasta. Vuonna 2017 perustettu liimattomaan ja ympäristöystävälliseen aaltopuuteknologiaan ja puurakentamiseen erikoistunut yritys on kasvanut kahdessa vuodessa kansainväliseksi toimijaksi.

”Jo 12 maata haluaa valmistaa lisenssillä teknologiamme mukaisia rakennuksia ja rakenteita. Meillä on maailmanlaajuinen patentti omalle innovatiiviselle ja kemikaalittomalle puuteknologiallemme. Se sopii niin talojen ja seinien kuin siltojen ja vaikkapa suurten kirkkojen kattorakenteiden tekemiseen”, Honkala kertoo.

Umpipuurakenteet ovat aallon muotoisia, mistä juontaa yrityksen nimi Aalto Haitek.

”Aaltopuulevyt kootaan vierekkäin aseteltavista aaltopintaisista lankuista ja kiinnitetään yhteen teräslangoilla ja muttereilla. Siitä syntyvä puristus painaa aaltolevyt tiukasti toisiaan vasten ja näin ne lukkiutuvat paikalleen. Rakenne on monta kertaa lujempi kuin perinteisillä lankuilla tehtynä. Ja ilman mitään kemikaaleja”, Honkala kertoo.

Teknologian kehitti Janne Honkalan setä, puuseppä ja keksijä Tapani Honkala. Puurakentaminen on miehillä geeneissä: jo kuusi sukupolvea Honkaloita on saanut siitä leipänsä. Tehdas on suvun kotiseudulla Toholammilla.

”Keksintöjen Viikko -tapahtuma on ammattimaisesti järjestetty”

Syksyllä tulee kaksi vuotta siitä, kun Janne Honkala tuli Keksintöjen Viikko -tapahtumaan esittelemään uutta yritysideaansa. Hän varasi oman ständin ja seisoi esittelemässä liikeideaa ja aallon muotoisia puurakenteita kaksi päivää putkeen kymmenille messukävijöille.

”Minulle tuli puhelimitse pyyntö lähteä mukaan, ja vaikka en tiennyt tapahtumasta mitään, lähdin kokeilemaan. Huomasin heti perille päästyäni, että tapahtuma on järjestetty hyvin ammattimaisesti. Erityisen vaikuttunut olin siitä, että sain siellä mahdollisuuksia tuoda julkisuuteen ideaani. Järjestäjien tekemät haastattelut ja videot levisivät eri verkkokanavilla. Nyt siellä tehtyä Youtube-haastatteluani on katsottu jo yli kaksituhatta kertaa”, Honkala kertoo.

Moni nykyinen asiakkuus onkin alkanut puhelusta, jossa soittaja kertoo katsoneensa Keksintöjen Viikon videon ja kiinnostuneensa siksi ottamaan yhteyttä.

”Tein jo tapahtuman aikana useita kauppoja ja virityksiä, joista poiki asiakkuuksia. Kiinnostus oli kova, vaikka toki epäilijöitäkin oli niin kuin uusilla keksinnöillä aina.”

”Oli tärkeää päästä testaamaan omaa ideaa ja keräämään palautetta”

Aalto Haitekin viesti on viime aikoina mennyt läpi loistavasti maailmalla. Täysin kemikaaliton ja liimaton puurakentaminen takaa myös puun kierrätettävyyden: kun rakennelmat puretaan, puun voi käyttää uudelleen.

”Emme hoksanneet, että meillä on käsissämme sataprosenttinen kiertotaloustuote, ennen kuin laajensimme toimintamme ulkomaille. Siellä tiedetään, että liimapuu on tulevaisuuden suuri ongelmajäte.”

Esimerkiksi Japanissa onkin nyt innostuttu jopa aaltoteknologialla rakennettavasta puisesta pilvenpiirtäjästä. Maailmanvalloittajan myyntikeinot eivät ole muuttuneet kahdessa vuodessa miksikään siitä, mitä ne olivat jo Viitasaaren Keksintöjen Viikko -tapahtumassa.

”Minulla ei ole pukua päällä eikä Power Pointeja. Olen tavallinen maalaisukko, jonka repussa on puupalikoita. Lyön palikat pöytään ja esittelen niitä. Tämä on toiminut tähän asti ja toimii varmasti vastakin.”

Honkala muistaa elävästi, millaista ylä- ja alamäkeä aloittavan yrittäjän taival voi olla. Tien tasoittamiseksi tarvitaan uskon vahvistusta, ja hänelle yksi hyvä paikka siihen oli Keksintöjen Viikko -tapahtuma.

”En olisi uskonut Viitasaaren ständillä seistessäni, missä tilanteessa yritys on nyt. Silloin tuntui välillä, että olen ainoa, joka uskoo tähän ideaan. Oli tärkeää testauttaa ajatuksia tapahtuman kävijöillä ja kuulla kommentteja sekä verkostoitua. Suosittelen ehdottomasti osallistumista, sillä tulos jää varmasti plussan puolelle.”

Katso Jannen haastattelu Keksintöjen Viikkolta 2017 

 

 
Päivitetty 1.7.2020

KEKSINTÖJEN VIIKKO

014 577 6200
keksintojenviikko@witas.fi
tilaa uutiskirje
Kehittämisyhtiö Witas Oy

Keksintöjen Viikko on voittoa tavoittelematon tapahtuma, jonka järjestäjinä toimivat Kehittämisyhtiö Witas Oy ja Viitasaaren kaupunki

Facebook-logo, linkki FB-sivulle.      Instagram-logo, linkki IG-tilille.

LinkedIn-logo, linkki LI-sivulle.    Youtube-.ogo, linkki Youtube-tilille.

MISTÄ ON KYSE?

Keksintöjen Viikko -keksintötapahtuman tavoitteena on tasoittaa keksinnön polkua kaupalliseen menestykseen törmäyttämällä uusien keksintöjen ja innovaatioiden omistajat eri alan asiantuntijoiden, potentiaalisten sijoittajien ja asiakkaiden sekä yhteistyökumppaneiden kanssa.
 

Witas Oy logo.

 

Viitasaaren kaupunki logo.